djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Ciasto Jeż

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jak dla mnie bardzo syte ciasto. po jednym kawałku już nie mogę.

Ciasto Jeż

Składniki:

Ciasto Jeż

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki margaryny (ok 12,5 dag)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • płatki migdałowe, rodzynki, orzechy
  • 1 paczka herbatników
  • ryż preparowany
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto Jeż
Z mąki, jajka, margaryny (musi być w temp pokojowej), cukru pudru, proszku do pieczenia i kakao zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku. Gdy ostygnie kruszymy je bardzo mocno, dodajemy wg uznania orzechy, płatki migdałowe, wcześniej sparzone rodzynki, pokruszone herbatniki i dolewamy szklankę zimnego mleka. Masę ugniatamy i formujemy z niej jeża. Następnie polewamy polewą czekoladową i wkładamy w ciasto ryż tak, aby przypominał kolce. Można użyć zarówno kolorowego jak i białego. W przypadku kiedy nie mamy ryżu, kolce można zrobić także z płatków migdałowych.

Tagi:

ryż jajko jajka