Ciasto jeżyk

Wafelek2601

Srebrny Ekspert
Przepisy: 755
zdjęcia: 1 z 5
Ciasto jeżyk
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto super się prezentuje


trudność: trudne
czas:

Ciasto jeżyk - SKŁADNIKI:

  • 6 paczek herbatników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 1,5 kostki masła
  • olejek migdałowy do ciast i deserów,
  • 1,5 łyżki mąki
  • kakao do posypania,
  • paluszki słone,
  • 3 rodzynki

Ciasto jeżyk - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z jedną łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, a kiedy się już zagotuje wlać resztę mleka wymieszanego z mąką i łyżką cukru. Ciągle mieszając zagotować. Ostudzić. Herbatniki drobniutko rozkruszyć. Masło utrzeć z ostudzoną masą oraz kilkoma kropkami olejku. Dodać herbatniki, wymieszać. Z masy, która powstanie uformować jeża. Papierem przykryć dziobek, który ma pozostać biały, resztę jeża posypać kakao. Z rodzynek robimy oczka i nosek, a paluszki łamiemy i wbijamy w ciasto pokryte kakao tak, żeby powstały kolce. Jeża należy schłodzić w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jeżyk (strona 1 z 1)  
marietta

marietta

2012-11-29 22:27
Ten jeż jak żywy,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce Ptasie mleczko truskawkowe
Placek niebo-piekło Chałwowo czekoladowe ciasto Ciasto piernikowo-porzeczkowe
Ciasto jabłkowo budyniowe Makowiec z bezą Szarlotka gruszkowa
Kopiec kreta domowy Ciasto pychotka Ciasteczka owsiane

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane