Ciasto jeżyk

Wafelek2601 - Przepis na: Ciasto jeżyk offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 658
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto jeżyk
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto super się prezentuje


trudność: trudne
czas:

Ciasto jeżyk - SKŁADNIKI:

  • 6 paczek herbatników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 1,5 kostki masła
  • olejek migdałowy do ciast i deserów,
  • 1,5 łyżki mąki
  • kakao do posypania,
  • paluszki słone,
  • 3 rodzynki

Ciasto jeżyk - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z jedną łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, a kiedy się już zagotuje wlać resztę mleka wymieszanego z mąką i łyżką cukru. Ciągle mieszając zagotować. Ostudzić. Herbatniki drobniutko rozkruszyć. Masło utrzeć z ostudzoną masą oraz kilkoma kropkami olejku. Dodać herbatniki, wymieszać. Z masy, która powstanie uformować jeża. Papierem przykryć dziobek, który ma pozostać biały, resztę jeża posypać kakao. Z rodzynek robimy oczka i nosek, a paluszki łamiemy i wbijamy w ciasto pokryte kakao tak, żeby powstały kolce. Jeża należy schłodzić w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jeżyk (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2012-11-29 22:27
Ten jeż jak żywy,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką
Skubaniec z jabłkami Tort a la sernikowy Rogaliki z dodatkiem ziemniaków
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Kruche rogaliki z powidłami Racuchy dyniowe
Bułeczki z jabłkami Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Muffinki z jabłkami i orzechami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane