Ciasto jeżyk

Wafelek2601 - Przepis na: Ciasto jeżyk offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 643
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto jeżyk
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto super się prezentuje


trudność: trudne
czas:

Ciasto jeżyk - SKŁADNIKI:

  • 6 paczek herbatników
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 1,5 kostki masła
  • olejek migdałowy do ciast i deserów,
  • 1,5 łyżki mąki
  • kakao do posypania,
  • paluszki słone,
  • 3 rodzynki

Ciasto jeżyk - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z jedną łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, a kiedy się już zagotuje wlać resztę mleka wymieszanego z mąką i łyżką cukru. Ciągle mieszając zagotować. Ostudzić. Herbatniki drobniutko rozkruszyć. Masło utrzeć z ostudzoną masą oraz kilkoma kropkami olejku. Dodać herbatniki, wymieszać. Z masy, która powstanie uformować jeża. Papierem przykryć dziobek, który ma pozostać biały, resztę jeża posypać kakao. Z rodzynek robimy oczka i nosek, a paluszki łamiemy i wbijamy w ciasto pokryte kakao tak, żeby powstały kolce. Jeża należy schłodzić w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jeżyk (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2012-11-29 22:27
Ten jeż jak żywy,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
 Księżyce cynamonowe z migdałami Rolada biszkoptowa z jabłkami od Zbysiowej Czekoladowa Panna Cotta
Ciasto cappuccino z bananem Ciasteczka z makiem Ciasteczka z kaszą kukurydzianą
Banoffe w mojej wersji Orkiszowy placek ze śliwkami Ciasto makowo - bakaliowe z kremem
Clafoutis z nektarynkami Beza z musem brzoskwiniowym Ciasteczka słonecznikowe

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane