Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto - Jeżynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto JEŻYNKA kojarzy się ze spacerem po lesie i sadzie. Przypomina smak dzieciństwa. Jest to ciasto niezwykle delikatne.

Ciasto - Jeżynka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto - Jeżynka

na Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego
  • ½ szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na Bitą śmietanę

  • 0,5 litra kremówki 36%
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • ¼ literatki wrzątku
  • 1-2 łyżki cukru pudru

na Poncz

  • ¼ szkl ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek soku porzeczkowego
  • odrobina alkoholu (opcjonalnie)

na Bezę

Dodatkowo

  • dżem jeżynowy

Sposób przygotowania:

Ciasto - Jeżynka

Przygotowanie biszkoptu

Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1700 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt nasączyć ponczem. Przesmarować dżemem.

Przygotowanie bitej śmietany

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.

Przygotowanie bezy

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna miksować jeszcze chwilkę. Dodać mąkę, kakao i ocet – krótko miksować, do połączenia składników. Bezę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 15 min w dobrze nagrzanym piekarniku w 1600C, później zmniejszyć temp do 90o i piec 30 minut (termoobieg). Schłodzoną bezę położyć na kremówce. Ciasto schłodzić w lodówce.

Ciasto - Jeżynka
Połączenie ciemnego ciasta z kremówką jest niezwykle efektowne