cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto jogurtowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, lekkie, puszyste ciasto jogurtowe. Szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Polecam! ;)

Ciasto jogurtowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jogurtowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 0,5 szklanki oleju
  • do polukrowania:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki przegotowanej, ciepłej wody
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe
Wszystkie składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia) umieścić w misie, wymieszać, odstawić. W osobnym naczyniu umieścić składniki mokre (jajka, jogurt naturalny, olej), wymieszać. Składniki mokre połączyć z suchymi i wymieszać do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (jest dość gęste). Piec w piekarniku przez ok 40 min w temperaturze 175*C. Po ostygnięciu można polukrować bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Ciasto jogurtowe
Etap 1 - do misy wsypać wszystkie suche składniki
Ciasto jogurtowe
Etap 2 - dodać wszystkie mokre składniki i wymieszać
Ciasto jogurtowe
Etap 3 - przełożyć do forwmy do pieczenia
Ciasto jogurtowe
Etap 4 - piec ok 40 min w temp 175 C

Tagi:

jajko jajka