Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 673]

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto robi się ekspresowo, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie i kusi już podczas pieczenia. Idealnie sprawdzi się do kubka mleka, herbaty, czy filiżanki kawy.

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami

Tortownica o średnicy 23 cm lub większa:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami

Wiśnie:

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami
Można użyć owoców świeżych, mrożonych lub z syropu.

Wiśnie należy odsączyć z syropu, a następnie dokładnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Ciasto:

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami
Masa wychodzi dość gęsta i troszkę się lepi.

Białka ubić na sztywną pianę - pod koniec dodając cukier.
Ciągle mieszając - dodawać po 1 żółtku i na zmianę olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt.
Na samym końcu masę połączyć z aromatem i wmieszać posiekaną czekoladę.

Przed pieczeniem:

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami
Wierzch można też odroinę posypać czekoladą.

Dno blaszki wysłać papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Formę wypełnić ciastem, a na wierzchu ułożyć wiśnie.

Pieczenie:

Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami
Ciasto można ozdobić.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni - do tzw. "suchego patyczka".
Ciepłe posypać cukrem pudrem.