Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto jogurtowe z galaretka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

lekkie, smaczne i proste ciasto

Ciasto jogurtowe z galaretka

Składniki:

Ciasto jogurtowe z galaretka

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyzek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa jogurtowa:
  • 1 śmietana śnieżka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyzki zelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Brzoskwinie z puszki
  • Galaretka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z galaretka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier cały czas miksując. Dodać żółtka. Zmiksować. Wsypać przesitowaną make z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przygotować żelatynę i ostudzić. Brzoskwinie pociąc na małe kawałki. Galaretkę przygotowac w połowie podanej wody. Śmietane kremówkę ubić na sztywny puch. Śmietanę śnieżkę ubijać z jogurtem naturalnym. Po ubiciu zmiksować ze smietana kremówką, dodać żelatyne i cukier puder i zmiksować. Na zimnego biszkopta wylac trochę masy, nastepnie ułożyć brzoskwinie i zalac reszta masy. Wstawić do lodówki do stężenia. Zalac tężejącą galaretka i znów wstawić do lodówki.