dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto może niezbyt skomplikowane, ale bardzo smaczne.

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i mieszamy. Do białek dodajemy po jednym żółtku, mieszamy i następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Szklankę mleka gotujemy, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony budyń i kilka minut gotujemy, energicznie mieszając. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy. Wystudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy gotowym kremem budyniowym. Smacznego.