iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto kakaowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię smak kawy, dlatego często piekę to ciasto. A poza tym odkrywam coraz więcej dań gdzie możemy wykorzystać małą czarną.

Ciasto kakaowiec

Składniki:

Ciasto kakaowiec

 

  • biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao
  • Masa:
  • 1 litr śmietany kremówki 36%,
  • pół szklanki cukru,
  • dodatkowo:
  • bezy do dekoracji,
  • wiórki kolorowe kokosowe lub dowolna posypka,
  • 2 szklanki mocnej kawy z łyżką cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowiec
Jaja ubić z cukrem na parze nad garnkiem. Dodać mąkę i proszek, następnie kakao. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na podłużną blachę i piec 30 min. Ostudzić przekroić za pomocą nitki na dwie części i nasączyć obydwie obficie kawą. Śmietanę ubić z cukrem. Jedną część biszkoptu smarujemy połową kremu, przykrywamy drugą częścią, i wykładamy resztę masy. Wykładamy wierzch bezami i posypujemy wiórkami.