Ciasto Kantyczka

Placki « poprzedni | następny »
Danuta Prorok - Przepis na: Ciasto Kantyczka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 982
Ciasto Kantyczka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bardzo ciekawe w przekroju .


trudność: średne
czas:

Ciasto Kantyczka - SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 dżem morelowy lu brzoskwiniowy
  • 1 słoik powideł

Ciasto Kantyczka - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę ucierać z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części: Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną, wyłożoną papierem i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem 1 paczkę biszkoptów- na nie cienką warstwę powideł, następnie ciasto kakaowe, ponowie biszkopty i dżem. Na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180C około 1 godziny. Upieczone ciasto polać polewą lub cukrem pudrem, udekorować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Kantyczka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Marchewkowiec z imbirem i cynamonem Tarta z dynią na słodko Królewiec mojej mamy
Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami Ciasto marchewkowe
Proste ciasto dyniowe Ciasto kakaowe z serem Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
Miodowo-orzechowe ciasto Kawowe ciasto z polewą Orkiszowy placek ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane