Ciasto Kantyczka

Placki « poprzedni | następny »
Danuta Prorok - Przepis na: Ciasto Kantyczka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 982
Ciasto Kantyczka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bardzo ciekawe w przekroju .


trudność: średne
czas:

Ciasto Kantyczka - SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 dżem morelowy lu brzoskwiniowy
  • 1 słoik powideł

Ciasto Kantyczka - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę ucierać z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części: Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną, wyłożoną papierem i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem 1 paczkę biszkoptów- na nie cienką warstwę powideł, następnie ciasto kakaowe, ponowie biszkopty i dżem. Na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180C około 1 godziny. Upieczone ciasto polać polewą lub cukrem pudrem, udekorować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Kantyczka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Marchewkowiec z imbirem i cynamonem Tarta z dynią na słodko Królewiec mojej mamy
Ciasto w jeden mig Placek ze śliwkami Ciasto marchewkowe
Proste ciasto dyniowe Ciasto kakaowe z serem Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną
Miodowo-orzechowe ciasto Kawowe ciasto z polewą Orkiszowy placek ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane