Lucynka

Lucynka

Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciasto karmelowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karmel w puszce można kupić już gotowy lub samemu gotować mleko słodzone w puszce przez ok 3 godz.

Ciasto karmelowe

Składniki:

Ciasto karmelowe

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 15 dag masła
  • 8 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 30 dag słonecznika

 

  • herbatniki
  • spirytus
  • polewa czekoladowa:
  • 1,5 czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto karmelowe
Ubić białka z cukrem dodać żółtkai dalej ucierać. Dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać; upiec na blaszce w temp ok 180o C. 15 dag masła, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać słonecznik, wymieszać. Masę rozsmarować na blasze i piec w temp. 200oC przez ok 20 min ( aż się zrumieni). Ostudzić pokroić nożem lub w inny sposób rozkruszyć. Kostkę masła utrzeć z żółtkami dodać masę karmelową z puszki. Gdy wszystko będzie ubite dodać chrupki słonecznikowe. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać, na to ułożyć moczone w spirytusie herbatniki Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu. Ciasto polać polewą i odstawić w chłodne miejsce!