2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Makowe ciasto ze słodką bezą kokosową,puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny.

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

 

  • Blaszka o wym 24/42 cm

 

  • Ciasto makowe:
  • 6 jajek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto kokosowe
  • 4 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych białych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 80 dag winnych jabłek (po obraniu)
  • 2 galaretki agrestowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

 

  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń na 750 ml mleka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła lub dobrej margaryny

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 80 g wiórek kokosowych białych

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę.

CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do całkowitego rozpuszczenia,zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

MASA BUDYNIOWA: Część mleka zagotować z cukrem,budyń z mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem.

PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami. Smacznego!
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
ucieramy ciasto makowe jak w przepisie.....
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
ucieramy drugie ciasto kokosowe pieczemy
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
przekładamy warstwami kremem budyniowym..
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
następnie przekładamy masą jabłkową na koniec karmel i wiórka