Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z kremem budyniowo - maślanym. Praktycznie nie ma osoby, która by nie lubiła tego ciasta. Dla dorosłych można wersję wzbogacić, dodając do kremu troszkę alkoholu.

Ciasto karpatka

Składniki:

Ciasto karpatka

 

  • CIASTO:
  • jajka - 4 szt
  • mąka pszenna - 120 g
  • margaryna - 130 g
  • proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
  • woda - 250 ml
  • KREM:
  • budyń śmietankowy w proszku - 64 g
  • mleko 3,2% - 500 ml
  • cukier -100 g
  • masło - 100 g
  • DEKORACJA:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatka
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie do chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez ok minut.

Piekarnik nagrzać do 200stC.

Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

KREM:

Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem.

Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil cały czas mieszając. Przelać do miski i odstawić do wystygnięcia

Przestudzony budyń zmiksować z masłem.

Ciasto przekroić na pół.

Krem wyłożyć na pierwszą część i przykryć pozostałym ciastem, posypać cukrem pudrem.