2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto Karpatka wg 2milutka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna domowa karpatka zawierająca w sobie puszysty krem waniliowy ,mimo że popularna zawsze zachwyca

Ciasto Karpatka wg 2milutka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Karpatka wg 2milutka

 

 

 

  • Krem:
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • parę kropli olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Ciasto Karpatka wg 2milutka
Ciasto: Margarynę włożyć do rondelka wlać szklankę wody i szczyptę soli zagotować do rozpuszczenia margaryny. Mąkę wsypywać na wrzącą margarynę i energicznie ucierać pałką ciasto aż do połączenia .Po całkowitym wymieszaniu odstawić do wystygnięcia. 5 jajek całych dodawać po jednym do ciasta wsypać proszek i ubijać mikserem.Ciasto podzielić na 2 równe częściWyłożyć na dwie standardowe wyłożone pergaminem blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 min w termoobiegu 160*. Po upieczeniu wystudzić .



Masa: 1/2 litra mleka odlać więcej niż pół szklanki ,resztę z cukrami zagotować ,budyń rozprowadzić w pozostałym mleko dodać mąkę pszenną i jajko rozmieszać mikserem aby nie było grudek,ugotować budyń ,zostawić do ostygnięcia Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu i parę kropli olejku do ciasta, zrobić krem i gotowym przełożyć placek. Można udekorować dowolnie np czekoladą.
Ciasto Karpatka wg 2milutka
Z margaryny maki i wody robimy ciasto...
Ciasto Karpatka wg 2milutka
po dodaniu jajek i zmiksowaniu wykładamy na dwie blaszki i pieczemy
Ciasto Karpatka wg 2milutka
Następnie gotujemy budyń na krem do ciasta
Ciasto Karpatka wg 2milutka
ubijamy margarynę na puch z budyniem i przekładamy placki

Tagi:

jajko jajka mak