msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Katarzynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosty biszkopt w nietypowym wydaniu. Wilgotny i pyszny.Najlepszy drugiego dnia.

Ciasto Katarzynka

Składniki:

Ciasto Katarzynka

  • 1 upieczony wcześniej biszkopt z 7 jaj na dużej prostokątnej blasze,
  • 3 paczki pierników Katarzynek (bez polewy),po 6 szt w opk
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 0,5 l mleka
  • 1 masło 25 dag
  • 2 słoik ipowideł śliwkowych o poj.330 ml
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto Katarzynka

Upieczony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolną warstwę posmarować powidłami śliwkowymi. Nałożyć na to pierniki. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka i rozpuszczonym w tymże mleku maśle. Wylać gorący budyń na pierniki,rozsmarować. Nakryć drugą warstwą biszkoptu. Polać polewą czekoladową.U mnie rozpuszczona w niedużej ilości mleka gorzka czekolada. Przechowywać w lodówce.Podawać należy najlepiej drugiego lub trzeciego dnia.Ciasto jest wtedy wilgotne i przepyszne.