Ciasto Katarzynka

madi356 - Przepis na: Ciasto Katarzynka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto Katarzynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pochodzi z książki S. Anastazji


trudność: średne
czas:

Ciasto Katarzynka - SKŁADNIKI:

  • 8 jajek,
  • 2 szkl cukru,
  • 3 szkl mąki,
  • 1/2 szkl maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 kostki margaryny,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych,
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych

Ciasto Katarzynka - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Porcjami dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Całość dodajemy do utartej margaryny, mieszamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, DO jednej dodajemy suchy mak, do drugiej kakao, a trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Następnie ciasto wykładamy na blachę wg następującej kolejności: ciasto białe - powidło - biszkopty - ciasto z makiem - powidło - biszkopty - ciasto kakaowe. Całość pieczemy godzinę w temperaturze 160*C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Katarzynka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Szarlotka Małgosi Tarta z jeżynami Śliwkowe z posypką orzechową
Ciasto z gruszkami i posypką orzechową Ciasto serowo-czekoladowe z jeżynami Krucho - drożdżowa szarlotka pod bezą
Rolada biszkoptowa z jabłkami od Zbysiowej Ciasto cappuccino z bananem Orkiszowy placek ze śliwkami
Ciasto makowo - bakaliowe z kremem Clafoutis z nektarynkami Beza z musem brzoskwiniowym

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane