Ciasto Katarzynka

madi356 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto Katarzynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pochodzi z książki S. Anastazji


trudność: średne
czas:

Ciasto Katarzynka - SKŁADNIKI:

  • 8 jajek,
  • 2 szkl cukru,
  • 3 szkl mąki,
  • 1/2 szkl maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 kostki margaryny,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych,
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych

Ciasto Katarzynka - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Porcjami dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Całość dodajemy do utartej margaryny, mieszamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, DO jednej dodajemy suchy mak, do drugiej kakao, a trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Następnie ciasto wykładamy na blachę wg następującej kolejności: ciasto białe - powidło - biszkopty - ciasto z makiem - powidło - biszkopty - ciasto kakaowe. Całość pieczemy godzinę w temperaturze 160*C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Katarzynka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Dyniowe buchty z marmoladą Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią
Lekkie ciasto z malinami Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit
Kakaowo - serowe ciasto Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane