Ciasto Katarzynka

madi356 - Przepis na: Ciasto Katarzynka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto Katarzynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pochodzi z książki S. Anastazji


trudność: średne
czas:

Ciasto Katarzynka - SKŁADNIKI:

  • 8 jajek,
  • 2 szkl cukru,
  • 3 szkl mąki,
  • 1/2 szkl maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 kostki margaryny,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych,
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych

Ciasto Katarzynka - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Porcjami dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Całość dodajemy do utartej margaryny, mieszamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, DO jednej dodajemy suchy mak, do drugiej kakao, a trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Następnie ciasto wykładamy na blachę wg następującej kolejności: ciasto białe - powidło - biszkopty - ciasto z makiem - powidło - biszkopty - ciasto kakaowe. Całość pieczemy godzinę w temperaturze 160*C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Katarzynka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką Tarta jabłecznik Łaciate ciasto z owocami
Ciasto kakaowe z śliwkami Ciasto śliwkowe Eli Placek ze śliwkami
Malinowe fale dunaju Ciasto Eli z jabłkami i orzechami Tarta z ricottą i gruszką
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką Wieniec z żurawiną i jabłkami Mus o smaku pistacjowym

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane