Ciasto Katarzynka

madi356 - Przepis na: Ciasto Katarzynka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto Katarzynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pochodzi z książki S. Anastazji


trudność: średne
czas:

Ciasto Katarzynka - SKŁADNIKI:

  • 8 jajek,
  • 2 szkl cukru,
  • 3 szkl mąki,
  • 1/2 szkl maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 kostki margaryny,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych,
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych

Ciasto Katarzynka - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Porcjami dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Całość dodajemy do utartej margaryny, mieszamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, DO jednej dodajemy suchy mak, do drugiej kakao, a trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Następnie ciasto wykładamy na blachę wg następującej kolejności: ciasto białe - powidło - biszkopty - ciasto z makiem - powidło - biszkopty - ciasto kakaowe. Całość pieczemy godzinę w temperaturze 160*C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Katarzynka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane