Ciasto kawka z capucino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto które jest o smaku capucino nadaje się do kawki dla gości

Ciasto kawka z capucino

Składniki:

Ciasto kawka z capucino

 

  • BISZKOPTY :
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • MASA KAWOWA :
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki gorącej wody

 

  • MASA CAPUCINO :
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki capucino
  • 0,5 szklanki gorącej wody

 

  • PIANKA CAPUCINO :
  • 1 op. bitej śmietany w proszku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki capucino
  • 10 łyżek wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kawka z capucino




Ciasto

Białka ubić z cukrem , dodać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie nierówne części, mniejszą część wymieszać z kakaem.

Przygotować dwie takie same blaszki o wymiarze 12-36cm. Oba ciasta przelać do forem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180c na około 15-20 minut.

Masa kawowa

Margarynę utrzeć z cukrem. Kawę zaparzyć, ostudzić, wymieszać z margaryną na gładką masę.

Masa capucino

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Capucino zalać wrzątkiem, ostudzić, wymieszać z wcześniej utartą margaryną.

Pianka capucino

Smietanę ubić na mleku. Capucino zalać wrzątkiem, dodać żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści, jak zacznie się tężeć wymieszać ze wcześniej ubitą śmietanką.

Biszkopt jasny podzielić na dwie części, na jedną część wyłożyć masę kawkwą, następnie biszkopt ciemny, masę capucino, boszkpot jasny i piankę capucino. Całość posypać capucinem w proszku.

Tagi:

biszkopt kawa