gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto - kawowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto biszkoptowe z kawą i kremem czekoladowym zalany galaretką.

Ciasto - kawowa delicja Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto - kawowa delicja

 

  • Ciasto biszkoptowe
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

 

  • Masa
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka

 

  • Dodatki
  • 2 paczki delicji wiśniowych
  • 2 galaretki wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto - kawowa delicja
Biszkopt - Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem - delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki posypać suchą kawą rozpuszczalną. Ciasto beza - Białka ubić z cukrem, dodać obydwie mąki z proszkiem wymieszać. Wylać na biszkopt posypany kawą. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Masa - Wodę, cukier, kakao, masło podgrzać, roztrzepać i gotować ok. 7 minut. Po przestudzeniu dodać 3 żółtka dokładnie utrzeć.Na ostudzony biszkopt z bezą wykładamy masę na masę rozłożyć delicje odstawiamy do zastygnięcia masy. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną i tężejącą galaretkę wiśniową
Ciasto - kawowa delicja
Ciasto biszkoptowe wylewamy posypujemy kawą
Ciasto - kawowa delicja
Ugotowaną masę studzimy dodajemy żółtka ucieramy
Ciasto - kawowa delicja
Masę rozsmarować na cieście rozłożyć delicje