SUPERPRZEPIS

Ciasto kawowe kopiko

         
ocena: 4/5 głosów: 13
Ciasto kawowe kopiko

Ciasto Kopiko- jest łatwe do przygotowania. Zasmakuje każdemu, nie tylko wielbicielom kawy, bo jest przepyszne. Polecam!!!

Składniki:

Ciasto kawowe kopiko

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Poncz

  • 100 ml mocnej kawy parzonej,

Masa kawowo- budyniowa:

  • 3 szklanki mleka,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 300g masła,
  • 3 łyżki mocnej kawy parzonej,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Dodatkowo:

  • 25 sztuk herbatników,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe kopiko

Pieczenie biszkoptu:

Ciasto kawowe kopiko
Upiec biszkopt, przekroić na dwa blaty i nasączyć ponczem.

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.

Przygotowanie masy

Ciasto kawowe kopiko
Ugotować budyń. Utrzeć z masłem, kawą i spirytusem.

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz kawę parzoną. Utrzeć. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać

Ułożenie herbatników

Ciasto kawowe kopiko
Na masie ułożyć herbatniki. Ciasto polać rozpuszczoną czekoladą.

Na masie ułożyć herbatniki. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiać na godzinę do lodówki.