Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto kawowe z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kawowe ciasto z orzechami włoskimi polane lukrem. Szybkie i proste ciasto dla miłośników smaku kawy.

Ciasto kawowe z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kawowe z orzechami włoskimi

 

  • CIASTO:
  • 70 g orzechów włoskich
  • 125 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego (muscovado), może być też normalny tylko drobno zmielony
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki kawy granulowanej instant
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka, lekko roztrzepane

 

  • LUKIER KAWOWY:
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 2 łyżeczki kawy granulowanej instant
  • 2 łyżeczki masła
  • 70g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z orzechami włoskimi
Orzechy sparzyć wrzątkiem.Połowę drobno posiekać. W rondelku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kawę. Podgrzewać i mieszać aż do połączenia się składników. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, jajka i posiekane orzechy. Dodać mixturę z rondelka i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku (140 stopni- termoobieg) 15 minut. Wyjąć, posypać pozostałymi orzechami i dalej piec przez następne 30 minut. Aby zrobić polewę: mieszamy wszystkie składniki w misce,zanurzamy ją do połowy w garnku z gorącą wodą i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto ostygnie polewamy je polewą. 
Ciasto kawowe z orzechami włoskimi
Użyłam ciemnego cukru trzcinowego dlatego ciasto jest dość ciemne i ma intensywniejszy smak. Będzie odpowiednio jaśniejsze gdy dodamy biały cukier.