aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo smaczne ciasto z kawałkami ptasiego mleczka - na pewno każdemu z Was posmakuje. Polecam gorąco!

Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem

Składniki:

Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • Ciasto z orzechami:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 pokruszone herbatniki
  • 1 szkl krojonych orzechów włoskich
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 jaj

Masa:

  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 masło
  • ¾ szkl mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 czerwone galaretki
  • Ptasie mleczko

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem
Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, kakao, olej, wodę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.

Ciasto z orzechami:

Białka ubijamy z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy. Wsypujemy pokrojone orzechy włoskie, pokruszone herbatniki, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach w foremce 25/36.

Masa:

W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy kawę, mieszamy żółtka i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gotujemy krem. Studzimy go i ucieramy z masłem.

Przełożenie:

Ciasto - masa - tężejąca galaretka wymieszana z ptasim mleczkiem pokrojonym w kostkę - masa - ciasto z orzechami

Tagi:

kawa ciasto