Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 962]

Ciasto ,,Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam bardzo pyszne ciasto, które pochodzi z książki siostry Anastazji. Przygotowałam je z moimi małymi zmianami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Polecam upiec i podać z aromatyczną kawą.

Ciasto ,,Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto ,,Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

Biszkopty:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa z jabłek:

  • 70 dag jabłek ( waga po obraniu )
  • 2 galaretki cytrynowe
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka masła

Krem budyniowy:

  • 20 dag masła 82 %
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Kilimandżaro'' według siostry Anastazji
1. Biszkopty:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

2. Masa z jabłek:

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.  

3. Krem budyniowy:

Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

4. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na dobrze stężonej masie jabłkowej i kładziemy drugi biszkopt lekko go dociskając.

5. Polewa:

Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

6. Polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Ja ciasto wstawiam na całą noc. Po tym czasie kroimy, dekorujemy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast masła do kremu można użyć 25 dag margaryny'. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.