akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto kinder chocolate

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dwa wilgotne blaty ciasta czekoladowego przełożone słodkim kremem Kinder Chocolate. Wierzch polana polewą czekoladową i udekorowana posiekanymi batonikami. Poezja!

Ciasto kinder chocolate Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kinder chocolate

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g margaryny
  • 500 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 6 łyżek dżemu/ powideł śliwkowych w temperaturze pokojowej

Krem Kinder Chocolate

  • 150 g batoników Kinder Chocolate (12 sztuk)
  • 30 g masła
  • 630 g słodkiej śmietanki 30-36 %

Polewa czekoladowa

  • 15 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 gorzka czekolada
  • 15 g cukru

 

Dodatkowo

  • kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji
  • kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto kinder chocolate

Ciasto czekoladowe

Ciasto kinder chocolate
Upieczone i ostudzone ciasto czekoladowe.

Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajko, wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać dżem i roztopioną margarynę, wymieszać. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Krem Kinder Chocolate

Batoniki posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło i 30 g śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietanki ubić na sztywno, dodawać stopniowo krem Kinder Chocolate i zmiksować. Pierwszy blat ciasta czekoladowego wysmarować kremem, przykryć drugim ciastem. Schłodzić.

Polewa czekoladowa

Ciasto kinder chocolate
Udekorowanie ciasta czekoladą i batonikami.

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!