Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto Kinder Pingui

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto Kinder Pingui to dwa puszyste biszkopty przełożone bitą śmietana i z chrupiącą polewą czekoladową

Ciasto Kinder Pingui Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kinder Pingui

 

  • Biszkopty:
  • 6 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 500ml śmietanki 30
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

 

  • Czekolada
  • 340 g gorzkiej czekolady
  • 100g margaryny
  • 3 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki oleju

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kinder Pingui

Biszkopt: Białka ubić na sztywna pianę dodać nadal ubijając dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniła. Kolejno dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i rozlać do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temp 180 stopni. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 2/4 szkl wrzątku i ostudzić. Zimną śmietanę krótko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i wlać schłodzoną żelatynę. 1/2 część masy wyłożyć na jeden biszkopt. Czekolada: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i margarynę dodać mleko i olej. Ostudzić. Płynną jeszcze czekoladę podzielić na pół i jedną część rozprowadzić równo na masie śmietankowej ciasto włożyć do zamrażarki do momentu aż czekolada się zastygnie. Na zastygniętą czekoladę wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć biszkoptem i polać go resztą czekolady. Wstawić do lodówki aby masy się zastygły. Ciasto kroić gorącym nożem.


Polecamy: ciasta dla dzieci >>>

Ciasto Kinder Pingui
Ubić składniki na biszkopty rozlać na blachy i upiec
Ciasto Kinder Pingui
Zimną śmietanę krótko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i wlać schłodzoną żelatynę.
Ciasto Kinder Pingui
1/2 część masy wyłożyć na jeden biszkopt
Ciasto Kinder Pingui
Połowę czekolady rozsmarować na masie , następnie wyłożyć resztę śmietany przykryć biszkoptem i polać reszta czekolady