suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto kisielowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam kolorowe i pyszne ciasto.

Ciasto kisielowe

Składniki:

Ciasto kisielowe

 

  • 3 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 5 jaj;
  • 3/4 kostki margaryny;
  • 4 kisiele cytrynowe;
  • 1 i 1/4 litra mleka;
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto kisielowe
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę, pod koniec ucierania dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy kisiele i aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Do masy wlewamy mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto, aby nie porobiły się grudki i tzw. kluchy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy na koniec do ciasta. Ostatni raz wyrabiamy ciasto, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok godzimy w tem 160oC.