Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1199]

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami - ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Idealny deser do kawy lub herbatki.

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 15g drożdży
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 3 białka
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag cukru

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 5 jabłek
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami

Przygotowanie ciasta krucho- drożdżowego i ułożenie jabłek

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Na cieście ułożyć jabłka.

Ciasto krucho- drożdżowe: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, pokruszone drożdże, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Ułożyć na cieście.

Przygotowanie masy kokosowej

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami
Białka ubić z cukrem. Dodać kokos i wymieszać.

Masa kokosowa: Białka razem z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać kokos i delikatnie wymieszać.

Rozłożenie masy kokosowej na cieście

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami
Masę kokosową układać kupkami na jabłkach.

Na rozłożone jabłka nakładać kupkami masę kokosową.

Przygotowanie biszkoptu:

Ciasto kokosowo- biszkoptowe z jabłkami
Przygotować biszkopt i wyłożyć na wierzch ciasta.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Na końcu do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowany biszkopt wyłożyć na masę kokosową. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

biszkopt