lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ciasto kokosowo - makowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto kokosowo - makowe...

Ciasto kokosowo - makowe

Składniki:

Ciasto kokosowo - makowe

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • CIASTO:
  • 15 dag kokosu
  • 1 szklanka maku
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • MASA:
  • 5 żółtek
  • 1 litr mleka
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo - makowe
BISZKOPT:
Trzy białka i z cukrem ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do tego trzy żółtka i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do ubitej piany. Całość wymieszać. Biszkopt piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
CIASTO:
Pięć białek ubić dokładnie na sztywną pianę, a następnie dodać do niej cukier i dalej ubijać. Po chwili dodać również kokos oraz mak i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem bardzo dobrze, ale również delikatnie wymieszać.
MASA:
Do mleka dodać jeden cukier wanilinowy i zagotować.. Pięć żółtek utrzeć na masę, a później dodać do nich śmietanę i całość wlać do mleka i jeszcze chwilę pogotować. Całość odstawić do czasu, aż masa wystygnie. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a później dodać to do zrobionej wcześniej masy i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.

Na upieczony biszkopt dać połowę masy, następnie ciasto kokosowo- makowe i drugą połowę masy.