2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Ciasto kokosowo –wiśniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i lekkie ciasto tortowe o kokosowej nucie z dodatkiem wiśni, polecam na różne słodkie okazje!

Ciasto kokosowo –wiśniowe

Składniki:

Ciasto kokosowo –wiśniowe

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa kokosowa:
  • ½ litra śmietany kremówki
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 8-9 łyżek cukru pudru
  • ½ szklanki białych wiórek kokosowych

 

  • Poncz:
  • ½ szklanki likieru kokosowego
  • ½ szklanki przegotowanej zimnej wody

 

  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej
  • Wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo –wiśniowe

ETAP 1:

Ciasto kokosowo –wiśniowe
Z podanych składników pieczemy biszkopt do ciasta

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna.
Dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach, biszkopt ma być puszysty.

Wylewamy do blaszki o wym 25/30 m pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.

ETAP 2:

Ciasto kokosowo –wiśniowe
po upieczeniu kroimy wzdłuż na równe połowy

Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę

ETAP 3:

Ciasto kokosowo –wiśniowe
na nasaczonym biszkopcie rozkładamy frużelinę

Krem:
Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką.

Poncz:
Likier kokosowy wymieszać z wodą.

Złożenie ciasta:
Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową

ETAP 4:

Ciasto kokosowo –wiśniowe
nakładamy krem i dekorujemy ciasto chłodzimy

nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami.
Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!