Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, przygotowałam je według swoich sprawdzonych przepisów na krem, polewę czy biszkopty, inspirowałam się tylko wyglądem ciasta. To ciasto jest bardzo pyszne. Polecam przepis.

Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt z makiem:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki suchego maku

Krem budyniowy:

  • 20 dag masła 82 %
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Pianka:

  • 1 truskawkowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 200 ml zimnego mleka

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • 10 dag herbatników
  • cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto ,, Kopciuszek '' według siostry Anastazji
1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy.

5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładamy równomiernie piankę, następnie przykładamy makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowujemy równomiernie krem budyniowy i układamy herbatniki, na herbatniki rozsmarowujemy polewę i dekorujemy posypką.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić jedną szklankę śmietanki kremówki 30 %.