Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto królewskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto, które przygotowuję dla gości.

Ciasto królewskie

Składniki:

Ciasto królewskie

 

  • 6 sztuk jaja,
  • 2-3 łyżki wiórki kokosowe,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa,
  • 1 łyżeczka żelatyna,
  • 1/2 puszki brzoskwinie,
  • 300 ml śmietana kremowa 36%,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 6 łyżek cukier,
  • 6 łyżek mąka,
  • 2 łyżki cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto królewskie
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na przemian po żółtku, po łyżce cukru i po łyżce mąki delikatnie mieszając masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia. Masę na ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej papierem dopieczenia blaszce i pieczemy przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę kuchenną i zawijamy na kształt rolady. Odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy, osączamy i kroimy na połówki, jeśli nie są już pokrojone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i żelatynę. Na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę , układamy na nim rządek brzoskwiń i zawijamy na kształt rolady. Roladę odkładamy w chłodne miejsce do momentu, gdy masa stężeje, następnie polewamy ją polewą czekoladową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.