agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto krówka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje pierwsze i bardzo udane podejście do krówki Polecam.

Ciasto krówka z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówka z kremem

 

  • CIASTO :
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek maki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao
  • MASA :
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g margaryny
  • POLEWA :
  • 300 g cukierków krówek
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka z kremem
Białka oddzielić od żółtej i ubić je na sztywno. Stopniowo łyżkami dodawać cukier. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz ciemne gorzkie kakao Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni. Piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki i odstawić do ostygnięcia. Przekroić biszkopt na pół. MASA: Do szklanki mleka wsypać budynie i mąkę, wymieszać. Pozostałe mleko z dodatkiem cukru zagotować. Wlać mleko z budyniami i gotować, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ok 1 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksując, stopniowo dodawać miękki tłuszcz. Tak przygotowany krem wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć druga częścią, lekko dociskając. POLEWA: Cukierki krówki przełożyć do garnka wraz masłem i mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na wierzch ciasta. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia:) Smacznego.
Ciasto krówka z kremem
biszkopt po upieczeniu wyciągnąć z foremki do przestygnięcia
Ciasto krówka z kremem
ostudzone budynie wymieszać z miękkim tłuszczem
Ciasto krówka z kremem
przygotowany krem wyłożyć na spód biszkoptu
Ciasto krówka z kremem
następnie ułozyć drugi kawałek biszkoptu lekko dociskając