szczebiotka82

szczebiotka82

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciasto krówkowe na dużą blachę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest pyszne nawet mój mąż chętnie je jadł a nie przepada za słodyczami :)

Ciasto krówkowe na dużą blachę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówkowe na dużą blachę

  • Biszkopt:
  • 1 szkl cukru
  • 10 łyżek mąki (kopiaste)
  • 20dkg mielonych orzechów
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 250 gram margaryny
  • 2 łyżki drobnego cukru bądź też cukru pudru
  • 3/4 kg masy krówkowej
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • trochę masy krówkowej ( ja dałam tak około 10 łyżek)
  • płatki migdałów oraz kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe na dużą blachę

Białka ubić na sztywno z cukrem i powoli dodawać żółtka.Dodać orzechy i mąkę z proszkiem dokładnie wymieszać.Wlać ciasto na blachę (ja użyłam tej z piekarnika bo u mnie szybko ciasta znikają :) ),blachę smarujemy margaryną i wykładamy na to papier do pieczenia.Pieczemy około 50 min w 180 stopniach.Krem robimy tak: margarynę ucieramy do białości z cukrem,dodając stopniowo masę krówkową.Polewę wykonujemy w ten sposób: Rozpuścić margarynę z masą.Nasz biszkopt kroimy na pól i przekładamy kremem,na wierzch polewamy polewą i obsypujemy ozdobami i orzechami jeśli mamy :)

Redakcja poleca:

Tagi:

blacha