szczebiotka82

szczebiotka82

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciasto krówkowe na dużą blachę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest pyszne nawet mój mąż chętnie je jadł a nie przepada za słodyczami :)

Ciasto krówkowe na dużą blachę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówkowe na dużą blachę

 

  • Biszkopt:
  • 1 szkl cukru
  • 10 łyżek mąki (kopiaste)
  • 20dkg mielonych orzechów
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 250 gram margaryny
  • 2 łyżki drobnego cukru bądź też cukru pudru
  • 3/4 kg masy krówkowej
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • trochę masy krówkowej ( ja dałam tak około 10 łyżek)
  • płatki migdałów oraz kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe na dużą blachę
Białka ubić na sztywno z cukrem i powoli dodawać żółtka.Dodać orzechy i mąkę z proszkiem dokładnie wymieszać.Wlać ciasto na blachę (ja użyłam tej z piekarnika bo u mnie szybko ciasta znikają :) ),blachę smarujemy margaryną i wykładamy na to papier do pieczenia.Pieczemy około 50 min w 180 stopniach.Krem robimy tak: margarynę ucieramy do białości z cukrem,dodając stopniowo masę krówkową.Polewę wykonujemy w ten sposób: Rozpuścić margarynę z masą.Nasz biszkopt kroimy na pól i przekładamy kremem,na wierzch polewamy polewą i obsypujemy ozdobami i orzechami jeśli mamy :)
Ciasto krówkowe na dużą blachę
moje dzieci zjadły to w mig nawet mąż któy nie przepada za takimi ciastami
Ciasto krówkowe na dużą blachę
przygotywownie biszkoptu które jest naprawdę łatwe
Ciasto krówkowe na dużą blachę
mielone orzechy ja je dodaje do biszkoptu ale nie trzeba tylko wtedy skracamy czas pieczenia ciasta
Ciasto krówkowe na dużą blachę
masa krówkowa ja używam już gotowej bo jest szybciej niż gotowanie mleka w puszcze przez przeszło 2h