iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kruchy spód na to jabłuszka i gruszki z odrobiną cynamonu . Na wierzch starte kruche ciasto i dużo cukru pudru. Pycha na zimowy wieczór.

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe

 

 

  • 1 kg gruszek

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • cukier waniliowy

 

  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe
Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , jeden cukier waniliowy ,lekko mieszamy. Dodajemy pokrojone masło 200 g . Siekamy nożem. Dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru. siekamy dalej. Następnie dodajemy 4 żółtka i wyrabiamy ciasto.

Ciasto przecinamy na pół. Chłodzimy ok 30 min . Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7 min. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni.

Jabłka i gruszki ścieramy na tarce dodajemy odrobiną cynamonu. Wkładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta zacieramy na tarce duże oczka. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 40 min.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.