iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto kruche z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto łączy w sobie kilka smaków, ale masa kokosowa na nim jest jak wisienka na torcie.

Ciasto kruche z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kruche z budyniem

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 10 dag margaryny
  • 1\2 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z budyniem
Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny na koniec dodać jajka, zagnieść kruche ciasto ciasto i schłodzić około 2 godz w lodówce. Masa kokosowa: Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać do tłuszczu wiórki kokosowe i podsmażyć kilka minut, ostudzić masę i dodać do niej jajka całość zmiksować. Wszystkie trzy budynie ugotować na mleku. Jabłka obrać i pokroić w plasterki lub ćwiartki. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno natłuszczonej formy, rozsmarować na nim całą masę makową, na niej rozłożyć jabłka i zalać wszystko jeszcze ciepłym budyniem, wierzch ciasta posmarować masę kokosową. Piec około 50 min w temp. 180st
Ciasto kruche z budyniem
Na kruche ciasto wyłożyć wszystkie warstwy ciasta