katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto kruche z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto do herbatki albo kawy.

Ciasto kruche z jabłkami

Składniki:

Ciasto kruche z jabłkami

 

  • mąka 3 szklanki
  • jaja 2 sztuki
  • margaryna 1 kostka
  • gęsta śmietana 3-4 łyżki
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń 3 opakowania
  • mleko 3 szklanki
  • cukier 6-7 łyżek
  • jabłka 6-7 sztuk

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jabłkami
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, margaryny, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki i. Jabłka obieramy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Jedną częścią ciasta wylepiamy przygotowaną dużą blaszkę. Oprószamy ciasto mąką i kładziemy przygotowane jabłka. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i wykładamy na jabłka. Przykrywamy budyń kruszonką zrobioną z drugiej części ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.