Strona główna Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

edytaha - autor przepisu Ciasto kruche z jabłkami i bezą offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 596
  •  
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto kruche z jabłkami i bezą
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Ciasto z przepisu Roberta Makłowicza. Moje wprawdzie wygląda nieco gorzej niż jego, ale na pewno nie jest mniej smaczne ;)


trudność: łatwe
czas:

Ciasto kruche z jabłkami i bezą - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej – ja dałam tortową
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • MASA JABŁKOWA:
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 1/4 szklanki mąki
  • 5 szklanek kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę – moje ważyły 60 dag
  • BEZA:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Ciasto kruche z jabłkami i bezą - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155-160 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Składniki dokładnie posiekałam siekaczką, a następnie palcami roztarłam na kruszonkę. Kruszonkę wysypałam do blaszki i dobrze docisnęłam dłonią, żeby powstał równy spód. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i podpiekłam przez około 10-15 minut.



MASA JABŁKOWA: Oddzieliłam żółtka od białek. Białka odłożyłam, aby je użyć do przygotowania bezy. Do żółtek dodałam cukier, sól i cynamon, i utarłam mikserem na kogel mogel. Dolałam śmietankę oraz dosypałam mąkę i zmiksowałam na gładką masę. Jabłka umyłam, obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w nie za dużą kostkę. Dodałam do zmiksowanej masy, wymieszałam i całość wyłożyłam na podpieczony spód. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 60 minut.



BEZA: Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam porcjami cukier. Bezę wyłożyłam na upieczone ciasto, rozprowadziłam łyżką tworząc nierówną powierzchnię, blaszkę ponownie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam do zrumienienia przez 15 minut. Wystudziłam ciasto w blasze.



Komentarze do Ciasto kruche z jabłkami i bezą (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-06-26 20:43
Więc poproszę maleńką porcyjkę:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-06-26 20:45
zbysiowa napisał(a):

Więc poproszę maleńką porcyjkę:)

Zapraszam, zapraszam :):)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-06-26 20:50
edytaha napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Więc poproszę maleńką porcyjkę:)

Zapraszam, zapraszam :):)

No to biegnę:))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-06-26 20:51
zbysiowa napisał(a):

edytaha napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Więc poproszę maleńką porcyjkę:)

Zapraszam, zapraszam :):)

No to biegnę:))

Madziu, zabierz kawałek swojej tarty, spotkamy się w pół drogi, zaoszczędzimy na podeszwach :D
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
online

2013-06-26 20:52
No nie wiem czy Roberta Makłowicza było ładniejsze, ale twoje super wygląda i też poproszę kawałeczek, bo łobuzy babeczki już zjedli :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-06-26 20:53
zewa napisał(a):

No nie wiem czy Roberta Makłowicza było ładniejsze, ale twoje super wygląda i też poproszę kawałeczek, bo łobuzy babeczki już zjedli :)

Kochana, dla Ciebie mam zawsze zarezerwowany kawałeczek :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
online

2013-06-26 21:14
edytaha napisał(a):

zewa napisał(a):

No nie wiem czy Roberta Makłowicza było ładniejsze, ale twoje super wygląda i też poproszę kawałeczek, bo łobuzy babeczki już zjedli :)

Kochana, dla Ciebie mam zawsze zarezerwowany kawałeczek :)

No to super, dziękuje :)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-06-26 20:53
ja poproszę kawałek tylko jutro do kawy bo teraz póżna pora:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-06-26 20:55
2milutka napisał(a):

ja poproszę kawałek tylko jutro do kawy bo teraz póżna pora:)

Mówisz i masz :) Do kawusi świetnie pasuje :)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-06-26 21:14
edytaha napisał(a):

2milutka napisał(a):

ja poproszę kawałek tylko jutro do kawy bo teraz póżna pora:)
Mówisz i masz :) Do kawusi świetnie pasuje :)

Dziekuję bardzo:)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-06-27 14:08
Edytko jak dla mnie wygląda wspaniale:) lubię patrzeć na Twoje wypieki bo są pięknie i starannie wykonane i od patrzenia nie tyję hihi:)) a tak serio jest super i nie myśl,że jest inaczej:))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-06-27 17:07
monikaT83 napisał(a):

Edytko jak dla mnie wygląda wspaniale:) lubię patrzeć na Twoje wypieki bo są pięknie i starannie wykonane i od patrzenia nie tyję hihi:)) a tak serio jest super i nie myśl,że jest inaczej:))

Dziękuję Monisiu, kochana jesteś :):)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szarlotki
Szarlotka z budyniem Szarlotka w biszkopcie Szarlotka ekspresowa - sypana
Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem Ciasto z chałwą i jabłkami Pełnoziarnista orzechowa szarlotka
Jabłecznik z chałwą i kokosem Szarlotka z budyniem Szarlotka na zielono
Kruche ciasto z jabłkami Szarlotka z kokosową kruszonką Jabłecznik sypany
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane