Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Owocowe, bardzo kruche i wilgotne ciasto. Doskonałe na letnie przyjęcia dla dzieci i dorosłych.

Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami

Składniki:

Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami

 

  • mąka - 4 szklanki,
  • jaja - 4 duże
  • lub 5 mniejszych
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - płaskie,
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie,
  • masło roślinne lub margaryna Kasia - 250 g.,
  • śmietana - 2 łyżki,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki,
  • cukier 1/2 szklanki
  • kisiel truskawkowy - 1 opak,
  • cukier - 2 - 3 łyżki - do piany
  • jabłka - 3 duże szt,
  • śliwki - 05 - 07 kg,
  • cukier - 3 - 4 łyżki - w zależności czy śliwki są mniej lub bardziej kwaśne.
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta -4 - 6 łyżek
  • tłuszcz - do blaszki
  • bułka - tarta do blaszki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami
Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy, by spulchnić, napowietrzyć mąkę, wtedy ciasto jest lekkie i bardzo kruche) Zagniatamy z mąki z proszkiem, cukru, cukru waniliowego, masła, śmietany i żółtek - szybko ciasto koniuszkami palców. A gdy składniki połączą się, zarabiamy je w kulę i wstawiamy na 25 - 30 minut do lodówki. W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka i śliwki. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. Śliwki drylujemy i dodajemy do jabłek. Zasypujemy je 3 - 4 łyżkami cukru i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm lub inną smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką i na tak przygotowaną układamy wyjęte z lodówki 3/4 ciasta - rozprowadzając je na blaszce dłońmi umoczonymi w oleju, lub wcześniej rozwałkowane na stolnicy.. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nimjabłka i śliwki. Do wysokiego naczynia przelanego zimną wodą wlewamy białka, dodajemy odrobinę soli i ubijamy je na najwyższych obrotach około 3 - 4 minuty, a następnie dalej miksując dodajemy cukier i ubijamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel w proszku i dokładnie miksujemy go z pianą. Tak przygotowaną pianę wykładamy na owocach, wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałej 1/4 części ciasta rwiemy małe kawałeczki, rozpłaszczamy je w palcach i układamy takie "łatki" na pianie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestudzeniu dekorujemy je cukrem pudrem.