Strona główna Ciasto kruche z makiem i serem

Ciasto kruche z makiem i serem

Ciasta « poprzedni | następny »
jagienka - Przepis na: Ciasto kruche z makiem i serem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Ciasto kruche z makiem i serem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pyszne ciasto z makiem i serem


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Ciasto kruche z makiem i serem - SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 17 dag mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • MAK:
  • 3 szklanki maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 białka- 1 pozostało od kruchego ciasta
  • 2 łyżki tartej bułki
  • aromat
  • SER:
  • 1 kg białego sera półtłustego
  • 19 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • aromat
  • bakalie
  • POLEWA:
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

Ciasto kruche z makiem i serem - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem oraz cukrem, dodać żółtko, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, włożyć do głębokiej brostokątnej blaszki, aby ciasto zachodziło 2-3 cm na jej boki i lekko podrumienić w piekarniku. Ostudzić.
MAK:
Mak sparzyć, osączyć, przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać bułkę, aromat i pianę z białek. Lekko wymieszać i przełożyć na wystudzone kruche ciasto.
SER:
Ser przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z żółtkami, margaryną i cukrem pudrem. Dodać aromat i bakalie oraz pianę z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na warstwę maku. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
POLEWA:
Masło rozpuścić - nie gotować, wsypać kakao i cukier, wymieszać, lekko podgrzać. Gorącą polewą polać placek, ostudzić.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto kruche z makiem i serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą
Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Piernik z orzechami i rodzynkami
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane