Strona główna Ciasto kruche z makiem i serem

Ciasto kruche z makiem i serem

Ciasta « poprzedni | następny »
jagienka - Przepis na: Ciasto kruche z makiem i serem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Ciasto kruche z makiem i serem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

pyszne ciasto z makiem i serem


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Ciasto kruche z makiem i serem - SKŁADNIKI:

  • CIASTO KRUCHE:
  • 17 dag mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • MAK:
  • 3 szklanki maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 białka- 1 pozostało od kruchego ciasta
  • 2 łyżki tartej bułki
  • aromat
  • SER:
  • 1 kg białego sera półtłustego
  • 19 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • aromat
  • bakalie
  • POLEWA:
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła

Ciasto kruche z makiem i serem - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem oraz cukrem, dodać żółtko, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować, włożyć do głębokiej brostokątnej blaszki, aby ciasto zachodziło 2-3 cm na jej boki i lekko podrumienić w piekarniku. Ostudzić.
MAK:
Mak sparzyć, osączyć, przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać bułkę, aromat i pianę z białek. Lekko wymieszać i przełożyć na wystudzone kruche ciasto.
SER:
Ser przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, utrzeć z żółtkami, margaryną i cukrem pudrem. Dodać aromat i bakalie oraz pianę z białek. Lekko wymieszać i wyłożyć na warstwę maku. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
POLEWA:
Masło rozpuścić - nie gotować, wsypać kakao i cukier, wymieszać, lekko podgrzać. Gorącą polewą polać placek, ostudzić.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto kruche z makiem i serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane