toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Ciasto kruche z pianką i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedno z wielu ciast, które uwielbia moja rodzina:)

Ciasto kruche z pianką i owocami

Składniki:

Ciasto kruche z pianką i owocami

 

  • CIASTO:

 

  • 300g margaryny
  • 500g mąki tortowej
  • 110g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 puszki z truskawkami w syropie lub truskawki z kompotu domowej roboty

 

  • PIANKA:

 

  • 110g cukru
  • 6 białek
  • 2 kisiele truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z pianką i owocami
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żóltkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pod koniec będzie bardzo gęste więc, żeby nie zajechać miksera lepiej dokończyć jego robienie ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w stosunku 3/4 do 1/4 .Wiekszą częścią wyłorzyć brytfankę. Ja rozkruszałam ciasto na mniejsze kawałki i potem delikatnie docisnełam do formy. Na ciasto wykładamy osączone z syropu truskawki, a na nie dajemy ubitą pianę. Na pianę kruszymy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180o przez około 50 minut. PIANKA: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Gdy składniki dobrze się połączą wylać pianę na owoce.Zamiast truskawek można urzyć innych owoców np. brzoskwiń, wiśni, malin. Trzeba jednak odpowiednio dobrać kisiel.Proszku do pieczenia ma być tyle ile w przepisie. Dzięki niemu ciasto nam podrośnie, a poza tym wogóle go nie czuć w cieście. Ciasto powinno dobrze ostygnąć, bo źle się będzie je kroiło.