selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Ciasto kruche z pianką i owocami lata i "kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste ciasto kruche z pianką i owocami i ciekawą kruchą kruszonką. Latem u nas często gości jako dodatek do mrożonej kawy.

Ciasto kruche z pianką i owocami lata i "kruszonką

Składniki:

Ciasto kruche z pianką i owocami lata i "kruszonką

 

  • Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki krupczatki
  • kostka masła 250 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • oddzielone od żółtek białka ( w osobnym miskach zostaw)
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

 

  • owoce sezonowe maliny lub jagody lub inne
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z pianką i owocami lata i "kruszonką
Masło kroję w kostkę i szybko zagniatam z pozostałymi składnikami. Dzielę na dwie części (60 i 40 %). Każdą część zawijam w folię spożywczą i daję do zamrażalnika. Można to przygotować dzień wcześniej. Blachę 33 x 20 cm smaruję masłem, wykładam papierem do pieczenia. Na dno ścieram na tarce 60 % ciasta, przyklepuję rękoma i wyrównuję. Podpiekam na złoty kolor w temperaturze 190 stopni. przez ok. 20 minut. Całkowicie studzę. Pianka: Ubijam białka na sztywno. Dodaję po łyżce cukier i cukier z wanilią.Powoli wsypuję budyń w proszku cały czas miksując by się rozpuścił. Potem wlewam wolno olej, miksuję by się wszystko połączyło. Na ostudzony spód wykładam ubitą piankę, wyrównuję plastikową szpatułką. Układam mrożone owoce lub świeże. Na samą górę ścieram drugą część kruchego ciasta . Piekę w 190 stopniach przez ok 40 minut. Wyjmuję, studzę i obsypuję cukrem pudrem.