Strona główna Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasta « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Ciasto kruche z połówkami Jabłek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto kruche z połówkami Jabłek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze letnie... mniammmm :)


trudność: średne
czas:

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 250g margaryny - schłodzonej
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • oprócz tego:
  • 8 jablek (np. szara reneta)
  • 150g migdałów lub orzechów włoskich (ew. mieszanka)
  • 150g cukru wymieszanego z łyżeczką mielonego cynamonu
  • oraz:
  • pół ćwiartki słodkiej kremówki
  • 100g masła

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - PRZYGOTOWANIE:

Zrobić ciasto: mąkę przesiać i posiekać wraz z margaryną, dodać cukier i jajko. Szybko połączyć wszystkie składniki. Rozwałkować na papierze do pieczenia. W wielkości jak blacha do pieczenia. Orzechy posiekać grubo i wymieszać z cukrem i cynamonem. Połowę tej mieszanki rozsypać na rozwałkowanym cieście. Jabłka umyć i obrać. Pokroić na połówki, każdą z nich ponacinać kilka razy i rozłożyć na cieście. Z reszty orzechów z cukrem oraz śmietanki i masła zagotowujemy sos, po przestudzeniu polewamy nim jabłka, każde po kolei. Piekarnik nagrzewamy na 180-200°C i pieczemy ok. 40 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto kruche z połówkami Jabłek (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-03-11 13:19
Wyglada nietypowo i smacznie zarazem.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą
Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Piernik z orzechami i rodzynkami
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane