Strona główna Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasta « poprzedni | następny »
Glumanda - autor przepisu Ciasto kruche z połówkami Jabłek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto kruche z połówkami Jabłek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze letnie... mniammmm :)


trudność: średne
czas:

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 250g margaryny - schłodzonej
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • oprócz tego:
  • 8 jablek (np. szara reneta)
  • 150g migdałów lub orzechów włoskich (ew. mieszanka)
  • 150g cukru wymieszanego z łyżeczką mielonego cynamonu
  • oraz:
  • pół ćwiartki słodkiej kremówki
  • 100g masła

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - PRZYGOTOWANIE:

Zrobić ciasto: mąkę przesiać i posiekać wraz z margaryną, dodać cukier i jajko. Szybko połączyć wszystkie składniki. Rozwałkować na papierze do pieczenia. W wielkości jak blacha do pieczenia. Orzechy posiekać grubo i wymieszać z cukrem i cynamonem. Połowę tej mieszanki rozsypać na rozwałkowanym cieście. Jabłka umyć i obrać. Pokroić na połówki, każdą z nich ponacinać kilka razy i rozłożyć na cieście. Z reszty orzechów z cukrem oraz śmietanki i masła zagotowujemy sos, po przestudzeniu polewamy nim jabłka, każde po kolei. Piekarnik nagrzewamy na 180-200°C i pieczemy ok. 40 minut.



Komentarze do Ciasto kruche z połówkami Jabłek (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-03-11 13:19
Wyglada nietypowo i smacznie zarazem.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik czekoladowy Babka kisielowa Mazurek -pisanka
Wielkanocne jajko- murzynki :) Biszkopt migdałowy Sernik z wiśniami
Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam Pomarańczowa babka Babka Wielkanocna CYTRYNOWO-MAJONEZOWA
Mazurek serowo-kajmakowy Babka cytrynowa Babka z oranżadą i posypką
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane