Strona główna Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasta « poprzedni | następny »
Glumanda

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto kruche z połówkami Jabłek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze letnie... mniammmm :)


trudność: średne
czas:

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 250g margaryny - schłodzonej
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • oprócz tego:
  • 8 jablek (np. szara reneta)
  • 150g migdałów lub orzechów włoskich (ew. mieszanka)
  • 150g cukru wymieszanego z łyżeczką mielonego cynamonu
  • oraz:
  • pół ćwiartki słodkiej kremówki
  • 100g masła

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - PRZYGOTOWANIE:

Zrobić ciasto: mąkę przesiać i posiekać wraz z margaryną, dodać cukier i jajko. Szybko połączyć wszystkie składniki. Rozwałkować na papierze do pieczenia. W wielkości jak blacha do pieczenia. Orzechy posiekać grubo i wymieszać z cukrem i cynamonem. Połowę tej mieszanki rozsypać na rozwałkowanym cieście. Jabłka umyć i obrać. Pokroić na połówki, każdą z nich ponacinać kilka razy i rozłożyć na cieście. Z reszty orzechów z cukrem oraz śmietanki i masła zagotowujemy sos, po przestudzeniu polewamy nim jabłka, każde po kolei. Piekarnik nagrzewamy na 180-200°C i pieczemy ok. 40 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto kruche z połówkami Jabłek (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-03-11 13:19
Wyglada nietypowo i smacznie zarazem.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Rogaliki maślane z pomarańczową nutą Ciasteczko z czekoladową pianką Sernik kasztanowy z kawową pianką
Ciasto z jabłkami  Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną
Sernik na zimno warstwowy Ciasto Królowa Śniegu Babka cytrynowa
Sernik drożdżowy z makiem Torcik fasolowy z bitą śmietaną Ptasie mleczko toffi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane