Strona główna Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasto kruche z połówkami Jabłek

Ciasta « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Ciasto kruche z połówkami Jabłek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto kruche z połówkami Jabłek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze letnie... mniammmm :)


trudność: średne
czas:

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 250g margaryny - schłodzonej
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • oprócz tego:
  • 8 jablek (np. szara reneta)
  • 150g migdałów lub orzechów włoskich (ew. mieszanka)
  • 150g cukru wymieszanego z łyżeczką mielonego cynamonu
  • oraz:
  • pół ćwiartki słodkiej kremówki
  • 100g masła

Ciasto kruche z połówkami Jabłek - PRZYGOTOWANIE:

Zrobić ciasto: mąkę przesiać i posiekać wraz z margaryną, dodać cukier i jajko. Szybko połączyć wszystkie składniki. Rozwałkować na papierze do pieczenia. W wielkości jak blacha do pieczenia. Orzechy posiekać grubo i wymieszać z cukrem i cynamonem. Połowę tej mieszanki rozsypać na rozwałkowanym cieście. Jabłka umyć i obrać. Pokroić na połówki, każdą z nich ponacinać kilka razy i rozłożyć na cieście. Z reszty orzechów z cukrem oraz śmietanki i masła zagotowujemy sos, po przestudzeniu polewamy nim jabłka, każde po kolei. Piekarnik nagrzewamy na 180-200°C i pieczemy ok. 40 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto kruche z połówkami Jabłek (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-03-11 13:19
Wyglada nietypowo i smacznie zarazem.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane