gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto kruche z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre ciasto, porzeczki wzięłam prosto z ogrodu

Ciasto kruche z porzeczkami

Składniki:

Ciasto kruche z porzeczkami

 

  • CIASTO
  • 65 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki zwykłej śmietany
  • MASA PORZECZKOWA
  • 60 dag porzeczek
  • 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z porzeczkami
CIASTO: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać do tego cukier puder. Zrobić w kopczyku rowek i wbić do niego żółtka oraz dodać margarynę. Całość dokładnie posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Dodać śmietanę. Podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać bułką tartą. Porzeczki pozbawić szypułek, umyć. Wymieszać z cukrem. Wyłożyć na brytfannę z ciastem. Następnie rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na porzeczkach. Całość piec ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

ciasto