IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Ciasto kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami. Wymaga niewielkiego wkładu pracy, znika z prędkością światła :) Polecam serdecznie!

Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki:

Ciasto kruche ze śliwkami

 

  • Na ciasto (składniki powinny byc zimne):
  • 250 g mąka pszenna
  • 50 g cukier
  • 3 żółtka
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 masło
  • 1 łyżka kwasniej smietany

 

 

  • Do środka:
  • 500 g wydrylowanych śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche ze śliwkami
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu lub na stolnicy i zagniatamy do połączenia się masy, następnie owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2h; Zaraz po cieście przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy w palcach aż uzyskamy piaskową konsystencję, odkładamy do lodówki; Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę,nakłuwamy widelcem, kładziemy wydrylowane śliwki i posypujemy wierzch kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 1h. Smacznego!

Tagi:

ciasto śliwki