Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne ciasto ze śliwkami i pianką kokosową. Doskonały deser do porannej kawy lub herbaty. Każdemu będzie smakować.

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem

Składniki:

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem

Ciasto:

Piana kokosowa:

Dodatkowo:

  • 1/2 kg śliwek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem

Przygotowanie ciasto krucho- drożdżowego

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem
Z podanych składników zagniatam ciasto. Jedną część wkładam do zamrażalnika.

Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek oraz drożdże ze śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem
Drugą porcję ciasta wykładam na tortownicę.

Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm.

Ułożenie owoców na cieście

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem
Śliwki układam na cieście na tortownicy.

Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce.

Wyłożenie piany i pozostałego ciasta

Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i kokosem
Przygotowuję pianę kokosową, wykładam na owoce. Ścieram pozostałe ciasto.

Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam na owoce na blaszce, wyrównuję. Na pianę ścieram pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.


Tagi:

śliwki