aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto Kruchotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z orzechową masą lekką i jabłkami słodziutkimi! Polecam do kawki i herbatki!

Ciasto Kruchotka

Składniki:

Ciasto Kruchotka

 

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 8 żółtek
  • 40 dag margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • Masa z jabłkami:
  • 1,40 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • Cukier do smaku
  • Masa orzechowa:
  • 1 masło
  • Cukier puder do smaku
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kruchotka
Ciasto: Z mąki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku i amoniaku zarabiamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy w 170 stopniach placki na formie 25/36 do 25 minut.

Masa z jabłkami: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy na małym ogniu. Wsypujemy galaretki i dodajemy cukier do smaku.

Masa orzechowa: Mleko gotujemy i zalewamy nim orzechy. Masło ucieramy z cukrem i łączymy z chłodnymi orzechami.

Przełożenie: Ciasto- masa z jabłkami- ciasto- masa orzechowa- ciasto- polewa