anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto księżniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo delikatne i wyjątkowo słodkie , polecam na jesienne i zimowe popołudnie w gronie przyjaciół.

Ciasto księżniczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto księżniczki

 

  • Biszkopt jasny
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 paczki herbatników
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 500 ml. Śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka masy karmelowej

Sposób przygotowania:

Ciasto księżniczki
Biszkopt jasny Białka ubić na sztywno dodać cukier i miksować aż piana będzie jednolita. Dodać żółtka i obie Mar przesiane przez sitko. Dodać wodę i delikatne wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem i upiec około 30 minut w temp . 180 stopni. Wystudzić. Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodać budyń. Na biszkopt wyłożyć masę wyłożyć połowę herbatników wyłożyć śmietanę ubitą na sztywno z cukrem pudrem wyłożyć resztę.herbatników i posmarować masą karmelową. 
Ciasto księżniczki
wkładając masę na biszkopt należy go skrócić aby wyrównać
Ciasto księżniczki
herbatniki idealnie nasiąkną kremem po paru godzinach

Tagi:

biszkopt