czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto Kubanka z masą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, jednak jak najbardziej zalicza się do grupy ciast rozpływających się w ustach! Na pewno Wasi domownicy będą zachwyceni!

Ciasto Kubanka z masą śmietanową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Kubanka z masą śmietanową

 

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki kawy,
  • 3 łyżki rumu.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubanka z masą śmietanową
1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. 2. Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. 3. Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto Kubanka z masą śmietanową
Zmiksować skłądniki na ciasto, piec 35 minut
Ciasto Kubanka z masą śmietanową
Masło utrzeć z nutellą i masą budyniową
Ciasto Kubanka z masą śmietanową
Krem rozsmarowac na cieście, przykryć herbatnikami
Ciasto Kubanka z masą śmietanową
Herbatniki posmarować powidłami śliwkowymi