Ciasto Kubuś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i pożywne , moze być jako deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasto Kubuś

Składniki:

Ciasto Kubuś

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa pierwsza:
  • 1 duży litrowy sok Kubuś
  • dwa budynie śmietankowe- duże bez cukru
  • Masa druga:
  • 1 śmietana kremówka 36%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodając żółtka delikatnie wymieszać. Dodać przesianą make z proszkiem, delikatnie wymieszać całość. Wlać do wysmarowanej blaszki. Piec 45 minut w temp 180 st C. Na soku ugotować budyń. Galaretkę rozpuścic w 1 szklankce wody. Śmietane kremowke ubic na sztywno, dodajac ostudzoną galaretke. Biszkopt przekroic na pół. Na dolną część wylac ciepły budyn a po wystygnieciu bita smietane z galaretka. Przykryć drugą czescia biszkoptu. Wszystkie skladniki polewy razem zagotowac. Polac i posypac wiorkami.