lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto Kubuś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu, więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam. Może to nie sernik, jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

Ciasto Kubuś Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto Kubuś

Składniki:

 

  • Masa z Kubusia:
  • 750 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

 

  • Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

 

  • Dodatkowo:
  • kajmak o smaku kukułka
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto Kubuś

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią.

2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok, dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń. Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.

3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.

4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść.

Ciasto Kubuś
Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę.
Ciasto Kubuś
Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.
Ciasto Kubuś
.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia.
Ciasto Kubuś
Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.
Ciasto Kubuś
Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.
Ciasto Kubuś
Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia.