SUPERPRZEPIS

Ciasto kubusiowe z delicjami

         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto kubusiowe z delicjami

Pyszne ciasto bez pieczenia. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!

Składniki:

Ciasto kubusiowe z delicjami

Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś”
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 30%,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,

Dodatkowo:

  • 20 sztuk biszkoptów okrągłych,
  • 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym,
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto kubusiowe z delicjami

Przygotowanie masy kubusiowej

Ciasto kubusiowe z delicjami
Na soku gotuję budyń. Do gorącego wsypuję galaretki. Mieszam.

Masa kubusiowa: Z soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie. Masę wylać do gotującego się soku. Wymieszać i gotować 2 minuty. Do gorącego budyniu wsypać galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać.

Wyłożenie masy kubusiowej

Ciasto kubusiowe z delicjami
Biszkoptami wykładam spód blaszki. Na biszkopty wylewam masę.

Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje.

Przygotowanie masy śmietanowej

Ciasto kubusiowe z delicjami
Śmietanę ubijam na sztywno. Miksuję z tężejącą galaretką.

Masa śmietanowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować.

Wyłożenie masy śmietanowej

Ciasto kubusiowe z delicjami
Masę śmietanową wykładam na ciasto. Wyrównuję.

Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką.


Tagi:

biszkopt